2009. december 30., szerda

Testfelépítése

Az angol bulldognál jóval kisebb, de szintén erős csontozatú, zömök felépítésű kutya. Angol rokonához hasonlóan testéhez képest nagy a feje, ami úszásnál előre húzza, ezért ez nehezen megy neki. Szögletes fején bőre csaknem szimmetrikus redőkbe gyűrődik.
Jellegzetes denevérfülei a tövüknél szélesek, felül lekerekítettek, magasan tűzöttek és felállók, de nincsenek túl közel egymáshoz. Nagy, kerek, kissé dülledt szemei alacsonyan, az orrtól és a fülektől egyaránt távol ülnek.
Koponyája széles, a teteje lapos, homloka viszont boltozatos. Szemöldökíve jól kivehető. A francia bulldog orra rövid, széles és kifelé forduló.
Hátvonala a martól kezdve a lágyékig folyamatosan emelkedik, majd hirtelen lejteni kezd a farok felé. Fara szintén lejtős. Természetesen rövid farkát tomporához szorítva tartja. Hasa és horpasza felhúzott. Mellkasa széles, mély és hordó alakú. Vállai rövidek, és igen merevek. A mellső lábak egymástól távol állnak, és valamivel rövidebbek, mint a hátsók.
Apró, kerek mancsai enyhén kifelé fordulnak. Rövid nyaka enyhén ívelt, lebernyeg nélküli. Ajkai vastagok és kissé lazák, a felső ajak teljesen eltakarja a fogakat. Pofájának izmai jól fejlettek, de nem kiugróak. A francia bulldog előreharap, vagyis alsó metszőfogai a felsők elé nyúlnak.
Szőrzete rövid, puha, fényes és testhez álló szálakból áll.
Színváltozatai: csíkos, fekete-fehér foltos, bézs (a tejeskávétól a vörösig), bézs-foltos, vörös és vörös-foltos. Ezeken kívűl előfordulhat még a kék, kék-foltos, csokoládé és csokoládé-foltos, a „sable” és a „black and tan” is, bár ezek nem megengedett színek. A foltos színezetnél kívánatos, hogy a foltok csíkosak legyenek.
A csíkos alapszínű kutyáknál a mellkason és a fejen előfordulhatnak fehér jegyek, de nem túl sok. Vannak majdnem teljesen fehér francia bulldogok is.
Várható élettartama: 10-13 év
Testsúly: 8-14 kg
Marmagasság: 33-40 cm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése