2009. december 30., szerda

A francia bulldog természete

Míg régen vadászatok alkalmával vetették be, ma inkább öleb-funkciót tölt be. Játékos, jól alkalmazkodik, és kellőképpen éber. Szeret emberek között lenni. Más kutyával szemben egyes esetekben megfigyelhető agresszív viselkedés, főleg ha mindketten szukák, ezért célszerű ellenkező nemű kutyát választani mellé. (Ivartalanítással ennek elejét lehet venni.) Igényli a társaságot és a féltékenységig ragaszkodik gazdájához. Végtelen bulldog-türelme folytán általában jól kijön a kisebb gyerekekkel is, és időseknek is remek társa lehet.
Ideális szobakutya, és mivel a lapos orrából eredően nehéz légzése miatt nem tudja megfelelően szabályozni a testhőmérsékletét, nem is szabad odakinn tartani. Szeret sétálni, de nincs rá igénye, hogy egész nap a szabadban rohangáljon. A mopszhoz képest azonban jóval aktívabb, a hiperaktivitás is elő szokott fordulni.
Azonnal jelzi, ha veszélyt érez, összességében csak keveset ugat. A francia bulldog barátságos az emberekkel, a látogatókat általában lelkesen üdvözli. Nagyon okos és könnyen tanul, de nevelés során nagyon fontos a következetesség.
És persze van pár járulékos tulajdonsága, amire minden leendő gazdinak fel kell készülnie. Muriel P. Lee a French Bulldog című könyvében a következőt írja: Amikor emellett a fajta mellett döntöttem, a tenyésztő azt mondta: Amikor francia bulldogot veszel, kérdezd meg: Horkol? Pukizik? Ha mindkét kérdésre igen a válasz, jól választottál.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése