2009. december 30., szerda

Francia Bulldog


A több évszázados francia-angol vetélkedés tökéletes lezárása a mindkét nemzet hagyományait egyesítő, bájos francia bulldog. A denevérfülű kutyusok a szigetországból származnak, de Franciaországban nyerték el mai külsejüket. A XIX. század első felében az angol bulldognak létrejött egy kisebb változata, amely hamar közkedveltté vált az iparosok, főképp a nottinghami csipkeverők körében. Miután az ipari forradalom elvette a megélhetésüket, sokan közülük Franciaországba költöztek, ahová magukkal vitték az apró termetű bulldogokat is. A franciáknak megtetszettek, és keresztezték őket számos más fajtával, leginkább spanyol bulldogokkal és terrierekkel (ennek köszönhető a denevérfül), így lettek les Bouledogues Francais, vagyis francia bulldogok. Az angolok ezt persze nehezményezték, hiszen úgy gondolták, hogy csak egyetlen bulldog van: az angol. Angliában ezért nem igazán kedvelték a frenchie-ket, a közvélemény azután kezdte elfogadni őket, hogy VII. Edward vásárolt egyet magának.
A francia bulldogot mint fajtát az angolok 1904-ben ismerték el. A 20. század fordulójára a fajta a csatorna mindkét oldalán divatossá vált, és az egyesült Államokban is elterjedt, olyannyira, hogy 1898-ban megalakult az Amerikai Francia Bulldog Klub (French Bulldog Club of America, FBCA), székhelye a new yorki Waldorf-Astoria Hotelben volt. Feljegyezték, hogy a Titanic utasai között volt egy Gamin de Pycombe névre hallgató francia bulldog is, aki sajnos nem élte túl a katasztrófát. (Ez a fedélzeten tartózkodó kutyák közül csak két pominak és egy palotapincsinek adatott meg.)
Az I. világháború után a frenchie-k népszerűsége drámaian csökkenni kezdett, és ez a tendencia megmaradt egészen a 20. század közepéig. (Amerikában a hasonló külsejű Boston terrier terjedt el inkább.) Manapság viszont sokan előnyben részesítik a kisméretű, rövidszőrű kutyákat, amelyek jobban megfelelnek a városi életmódnak, lakásban is tarthatóak, így a francia bulldogok ismét divatba jöttek.
Amerikában az elmúlt évtizedben tört előre, a ‘98-as 76. helyről 2008-ra már a 26.-ig jutott, de még mindig nem érte utol a Boston terriert.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése